Forældre og elever

Red Barnet: Tre gode råd til en god tone på Aula

Misforståelser og konflikter opstår hurtigere, når man er online. Derfor har Aula og Red Barnet lavet en lille film med tre gode råd til at holde den gode tone på Aula. Filmen er en del af et samlet gratis materiale om digital dannelse, der kan bruges på forældremøder landet over.

Over 2 mio. danskere kommer til at bruge Aula. For at Aula bliver et behageligt sted for alle, er det en god idé at tænke over, hvordan man kommunikerer, og hvordan det påvirker andre. Red Barnet og Aula giver i en ny film tre konkrete råd til en god tone på Aula.

1  Drop ironi og sarkasme

Vi bruger kropssprog, ansigtsudtryk, pauser mellem ord og tonefald til at afkode ironi og sarkasme i det daglige. Men online kan man ikke se hinanden. Derfor kan man let blive usikker på, hvad der menes. Og usikkerhed skaber konflikter.

2  Accepter, at vi alle laver slå- og stavefejl en gang imellem

Det er ikke fair at angribe et indlæg pga. stave- eller slåfejl. Alle kan ramme forkert på tasterne, og ikke alle er født med et veludviklet stave-gen.

3  Vær omsorgsfuld og høflig – også hvis du er uenig

Hvis man virkelig brænder for noget, fx en politisk holdning, sukkerpolitik i institutionen eller skærmtid i skolen, så kan man godt komme til at sige tingene hårdt. Og måske også for hårdt. Det er okay at være uenig, men hold en pause, hvis du bliver for irriteret. Tænk også over, om du selv ville blive ked af at modtage din egen besked.

”Budskabet i filmen er, at Aula er, hvad du gør det til. Det er en vigtig pointe. Med Aula skaber vi en sammenhængende og enkel platform, der kan danne rammen om god kommunikation mellem skole, daginstitution og hjem. Men den gode og behagelige kommunikation skal vi alle – forældre, elever, skoleledelsen og det pædagogiske personale – tage ansvar for at skabe og vedligeholde,” siger Jakob Volmer, der er projektleder for Aula.

Digital dannelse – 20 minutter på forældremødet

Red Barnet har sammen med Medierådet for Børn og Unge og Center for Digital Pædagogik lavet et nyt, gratis onlinemateriale om digital dannelse. Materialet har fået titlen ’Digital Genial’ og består af aktiviteter, der kan styrke dialogen om børnenes digitale liv på forældremøder landet over. Forældre har nemlig en helt særlig rolle, når det handler om børns digitale liv. Ifølge en undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge svarer 89 pct. af 500 adspurgte forældre med et eller flere børn op til 18 år, at de har en vigtig rolle ift. at give råd og vejledning om børnenes digitale vaner og forbrug.

Aktiviteterne i Genial Digital er tilpasset børn i indskolingen og på mellemtrinnet, og aktiviteterne kan gennemføres på 20 min. Det gør dem oplagt at anvende på forældremøder, hvor tiden er knap.

Find materialet her: digitalgenial.dk

Videoen kan ses og deles på Youtube her: https://youtu.be/ED2dJZ_4Qls